Olivier's Donkeys ranchin blogi

Daimyn ja Daisyn heinäruokinta

Perjantai 1.11.2019 klo 18:26 - Pilkkukuumeilija

Heinää, heinää, heinää

Sitä saa kantaa selkä vääränä tarhaan.. Olen kokeillut edellisten hevosteni kanssa useampia tapoja ruokkia, eli nämä normaalit heinien jaot 1xpv tai 2xpv tai 3xpv, tai 4xpv tai 5xpv tai 6xpv. 1-2 x päivässä heinien jaot olen toteuttanut, niin että se käytännössä on vapaa heinä, silloin annetut heinämäärät on niin isoja että riittää seuraavaan kertaan asti. 3xpv on yleensä ollut kotona ja vuokratalleilla missä olen ollut, niin ajatuksena ihan normaali heinän määrä, eli yhtään ei jää yli, mutta heinämäärät on silti usein ollut runsaat. Mielestäni tämä on liian vähän kertoja, jos heinämäärät ei ole isoja. Kuitenkin semmoisen isonkin heinäsatsin hevonen syö helposti parissa tunnissa ja tällöin etenkin öihin jää pitkä tauko ilman heiniä, siis ilta ja aamuheinien väliin. 4 -6 xpv ruokinta on jo ihan ok, tosin harvemmin kukaan yöllä jakaa heiniä, tosin itse harrastin tätäkin kun tein lyhyitä työ-öitä. Sain jaettua illalla myöhään heinät ja annettua aamun ensimmäiset todella varhain. Vaan tämä kyllä sitoo todella paljon, etenkin kun hoidan hevoseni lähinnä yksin. Joten kotona olisi oltava käytännössä aina ja tämä ei vaan realistisesti ajateltuna ole mahdollista.

20191031_1145172.jpg

Kannatan muutenkin, että hevosella olisi aina heinää saatavilla. Tämäkin taas vaan tuo mukanaan ongelmia, hevosen lihoaminen, heinää tallotaan ja poljetaan jalkoihin ja suuret määrät menee siis hukkaan. Heinä on kuitenkin hevosen pääasiallinen ravinto ja hevosen kuuluisi luontaisesti syödä pieniä määriä ympäri vuorokauden. Tosin ne villihevoset myös liikkuvat tällöin koko ajan ja ne eivät liho samalla lailla, kun meidän kotipollet pienessä tarhassa aina paali nenän alla. Mun hevoset käytännössä aina vapaalla heinällä, tähän on sitten yritetty keksiä vaan parempia ratkaisuja. On ollut slow feeding verkkoja, joita en taas nuorelle aktiiviselle hevoselle uskalla laittaa, kun uskoisin löytäväni sen joku aamu hirttäytyneenä siihen.. Muuten tämä on ollut ihan ok ja jotain hidastavaa heinän syöntiin näillekin mietin. Alkuun mulla oli vain 1 verkko, mutta siinähän ne hevoset sitten tönöttivät paikoillaan koko päivän syömässä. Sitten on ollut useampia pikkuverkkoja ympäri tarhaa, sieltäkin ne yleensä valitsivat suosikkinsa ja seisoivat suosikkipussinsa edessä, joihinkin heinät ihan pilaantui kun niihin ei koskettu ollenkaan.

20191031_1137422.jpg

Näille nykyisille olen toteuttanut vapaata heinää, mutta en verkkoja. Vuokratallissa niillä oli heinähäkki, mutta se oli hieman vaarallisen oloinen nuorelle sählälle sellaisenaan ja yksi tallin hevosista olikin siihen loukannut itsensä. Niillä oli siellä myös pelkkä paali, jossa muovi oli paikoillaan ja ja vattiin vain vähän. Tästä pelkäsin, että ne syö osan heinän sidontaverkosta.. Ja heinää ne polkivat paljon jalkoihinsa. Se on muuten tosi ikävää, rahan hukkaa ja kova siivoaminen siinä tallotussa heinässä.. Kotiin kun nämä toin, niin aluksi toteutin runsasta heinämäärää useassa kasassa ympäri tarhaa, kesäkuivalla se vielä oli ok, mutta kun syksyn sateet alkoivat niin sitä heinää alkoi olla tallattuna joka puolella ja märkä heinä on kyllä raskasta siivottavaa. Siirryin sitten antamaan vapaasti heinää pihattoon. Siellä ne sitten levittivät sen jalkoihinsa ja kuivikeolkeen ja seisoivat todella paljon vain siellä syömässä.

Nyt rakensin niille samantapaiset heinähäkit, mitkä oli vuokratallissa, mutta hiukan tuunattuina ja siellä ne oli ns. pystypäin, itse pidän niitä kaadettuna pitkittäin. Metalliverkon raot oli niin suuria, että epäilin että sinne ne jalkansa tunkee ja katkoo koipensa, niin laitoin niiden ympärille tiheämpää tukevaa verkkoa. Tallissa on nyt yksi laatikko ja melkein niiden tarhan toisessa päässä pienessä metsikössä toinen,  näin ne saavat ainakin liikuntaa kävellessä näiden laatikoiden väliä. Metsän kiinnostavuutta olen lisännyt piilottelemalla lisärehuja metsän kätköihin, laittamalla sinne toisen suolakiven ja mietinnässä myös jokin mineraalikivi. Pihattotalli on niiden mielestä jo muutenkin kiva, siellä ruokitaan, vedet on siinä vieressä, paksu olkipatja missä köllötellä jne. Sinne ne hakeutuvat muutenkin, nyt yritän saada kiinnostusta lisää aitauksen vikaan osaan, jonne tulee sitten hieman kävelymatkaa jos edestakaisin kävelisivät. Ajatuksena samantyylinen kuin paddock paradise -tarha. Tämäkin kiinnostaa itseäni ja olen hommannut siitä kertovan kirjankin, mutta vieläkin vähän vierastan sitä aitaus-sokkeloa, mikä siinä on, vaikka ymmärrän kyllä sen idean. En ole ainakaan vielä tätä lähtenyt toteuttamaan. Daisy liikkuu kyllä paljon ja ponikin, varsa kuitenkin kuluttaa osan jo kasvamiseen, joten se pysyy tällä systeemillä sopivan painoisena, mutta poni on kyllä lihava ja se harmittaa minua. Kunhan saisi sen kärryille opetettua, niin pääsisi sitä ainakin kunnolla liikuttaa. Kuitenkin kun kaiken tekee yksin, niin onhan tuo ponin opettaminenkin tuskastuttavan hidasta, kun ei voi vain tyyliin lähteä "kärryt ponin perään ja menoksi". Vuokraaja/hoitaja ehdokkaista on vaan niiiiiiiiiiiiiiiin huonoa kokemusta, että ihan hevillä en semmoista edes enää ota.... Se onkin sitten jo kokonaan toinen tarina..

20191031_113807.jpg

Toinen mistä voisi kirjoittaa on heinän laatu ja heinän toimittajat. Nyt yritin saada vähän pienempiä paaleja, mutta heinän laatu vaihtelee. :-( Isoja paaleja taas on niin vaikea käsitellä ilman koneita. Pikkupaaleille ei ole säilytystilaa, plääh. Vaikeaa on hevosen omistaminen välillä.

P.s. Kyllä on hankalaa muokata tänne sivuille kuvia!! Teksti ja kuvat hyppii minne sattuu! Yritän niitä korjailla!

2 kommenttia . Avainsanat: heinälaatikko, heinähäkki, vapaa heinä, slowfeeding, paddock paradise